onsdag 30 juli 2008

Fria ord part 23

Det här är nog den längsta korrespondensen hittills i serien. Allting tar sin början den 11:e juli

"Nu går sannerligen skam på torra land i Sjötorp

Vi har bilat runt till olika samhällen denna sommar. Av någon anledning håller vi oss ofta i närheten av Göta Kanal. Där finns det många mysiga och historiska platser att besöka.
När vi kommer till Sjötorp håller vi på att "smälla av"!
Här möts vi av stora skyltar om parkeringsavgift. Att gå runt i denna lilla by, handla, äta, trivas m.m har plötsligt börjat kosta. Vi har råd, men nu har gränsen passerats, det är inte lika kul att stanna där längre.
Tänk vilken tid det tar att bygga upp ett besöksvärt och trevligt samhälle, och vad fort man kan rasera allt detta. Vem kan det vara som är så girig, skämmas ska han iallafall. Sjötorp ligger faktiskt på landsbygden, där är regeln att parkera gratis. Men vill ni inte ha besök av oss eller en massa andra så fortsätt gärna med era automater.
Kan det vara så att: den snåle gav den dumme ett tips - så blev det p-avgifter!
PS. Till turisters glädje är det gratis att köra in i Stockholm under juli!

Michael och Pia Bogström, Stockholm"

Den 16 juli kommer följande svar. Det är alltid roligt att medvetet missförstå i syfte att reta upp motståndarsidan i en debatt.

"Fräcka stockholmare

Ni stockholmare är inte lite fräcka! Ni skriver i er insändare: "När vi kommer till Sjötorp håller vi på att "smälla av"!... Att gå runt i denna lilla by, handla, äta, trivas med mera har plötsligt börjat kosta. Vi har råd, men nu har gränsen passerats, det är inte lika kul att stanna där längre."
Jag kan börja med att informera om att det är gratis både att gå runt i byn och att trivas. Har någon tagit betalt av er för detta så kan jag bara beklaga att ni blivit grundlurade. Men att äta kostar precis som ni säger pengar. Det har att göra med att restaturangerna i Sjötorp måste gå runt, förstår ni. Jag vet inte hur det är i Stockholm men i resten av Sverige betalar vi faktiskt för oss. Ni ska inte komma med er förtryckarmentalitet och tro att ni ska givas gåvor på guldfat bara för att ni råkar bo i huvudstaden.
Och ni var givetvis tvungna att nämna att "Vi har råd". Jojo, skryta och skrävla, det är det enda ni kan!
Tack för tipset om att det är gratis att köra in i Stockholm under juli, men jag tror jag avstår. Även om det inte kostar pengar längre så kostar det på psyket att vistas i detta stressens Nirvana som är vår största stad.

Berit Malmsten"

Det är skönt att det finns de som Berit, som står upp för den lilla människan. Dock medför dylika bragder att man också måste ta på sig ett martyrskap. Så också i Berits fall då hon redan dagen efter får mothugg:

"Läs bättre, Berit

Jag tycker att du Berit borde läsa insändaren från "stockholmarna" en gång till, för då kanske du förstår att dom inte menar att man ska äta gratis, utan att det dom menar är att det är fel att ta ut en parkeringsavgift i lilla Sjötorp.
Det är ju flersom skrivit på fria ord om detta så det kanske är så att det är fel att ta ut parkeringsavgift i detta lilla samhälle.
Du måste ha råkat ut för något alldeles förförligt (sic) när det gäller Stockholm/are eftersom du öser så mycket skit över dom som personer och Stockholm som stad.
Jag hoppas att det inte är så många som ser din insändare, för den kan tyvärr skrämma bort turister som vi ska vara rädda om, även dom som kommer från Stockholm.

Mariestadsbo"

Berit låter dock ingenting rucka på henne och redan dagen efter (18 juli) är hon tillbaka.

"Slå upp ordet ironi i närmsta ordbok

Det är nog du, signaturen "Mariestadsbo", som borde läsa de aktuella insändarna bättre. Börja med detta, och om inte det hjälper så slå upp "ironi" i närmsta ordbok. Då tror jag nog det framgår även för dig vad jag menar.
Jag bor liksom du i Mariestad, men jag spenderar stora delar av somrarna i Sjötorp hos min dotter med familj. Och jag kan säga som så att det märks vilka människor som är Sjötorpsbor och vilka som är Stockholmare. De senare har en tradition av att se sig själva som jordens mittpunkt och kräva både det ena och det andra, inte bara fri parkering. Det var därför jag valde att skriva min insändare på ett sådant sätt som jag gjorde. Läs den igen och tänk om.

Berit Malmsten"

I vissa fall kan fördomar vara extremt kul. Det hade varit kul att veta vad Berit råkat ut för. Synd att hon inte finns på rikt...öh, det var inget.
Samma dag får Berit ytterligare ett svar på sin ursprungliga insändare.

"Berit - du siktar åt fel håll

Svar till Berit Malmsten 16/7
Det verkar som du ser rött så fort du ser ordet Stockholmare och missar målet, ja du siktar faktiskt inte heller åt rätt håll.
Insändarna tyckte att det var storhetsvansinne att alla platserna var avgiftsbelagda. Det handlade inte om något annat. Var (sic) skulle lilla Sjötorp leva av om inte turisterna kom och spenderade pengar, men någonstans måste dom parkera bilen så att dom kan gå runt som ni så generöst bjuder på.
Var själv på besök i Sjötorp och gjorde samma bedömning och eftersom det inte fanns någon plats att ställa bilen en kort stund för att köpa rökt fisk och ta en promenad så åkte vi igen och tänker inte komma på återbesök.
Orterna Lidköping, Vara, Skara och Mariestad har sett till att det finns möjligheter att ställa bilen för några timmar utan kostnad då dom för länge sedan insett vikten av det kommer turister som har "råd" och dessa är betydligt större platser än lilla Sjötorp. Frågan är väl när ni anställer parkeringsvakter också.
Nästa gång du spyr din galla över "Stockholmarna" så tänk att dom kanske gör att du kan bo kvar där och att kommunen får in pengar till sin verksamhet.
Utan turisterna kommer Sjötorp att dö eftersom den bara lever upp under den korta turistsäsongen när kanalen trafikeras.

En nyinflyttad Stockholmare"

Det krävs mer än en undermåligt skriven insändare för att knäcka en krutgumma som Berit! Den 24 juli ser hon till att få sista ordet och döda diskussionen med slående argument.

"P-avgifter nödvändiga

Svar till "En nyinflyttad Stockholmare" 18/7.
Det var värst vad min insändare upprörde, men nu måste jag faktiskt få försvara mig.
Snälla du, jag kan väl inte lastas för att jag har dåliga erfarenheter av turister från Stockholm? Om du varit i min situation så skulle du förstå.
Parkeringsavgifterna är nödvändiga för att man som liten ort (vilket Sjötorp är) skall kunna hålla rent efter vårdslösa sommarbesökares framfart.
Detta med stockholmares nedskräpning är och har varit ett problem i flera år, varför man nu bestämt att införa en kostnad för parkering.
Dessa pengar går främst till personalkostnad vid exteriörsanering i form av till exempel städning av bryggor, tömning av papperskorgar och gatsopning.
Som sagt, läs ordentligt nästa gång så slipper ni missförstå.

Berit Malmsten"

Och hör sen!

1 kommentar:

Unknown sa...

Många sjötorpare och förmodligen de flesta som driver näring i Sjötorp är överens om att parkeringsavgifterna är förödande. Det är finns inget försvar till att ta ut en avgift av de som vill stanna till för en fika, glass, rökt fisk eller en bensträckare i denna idyll. Att de överhuvudtaget finns där är pga beslut av Göta kanalbolaget. Att först satsa på resurser på marknadsföring för att få hit turister och sedan behöva skämmas över parkeringsautomater är inte det minsta trevligt. Det är heller inte ekonomiskt försvarbart då verksamheten lejs bort till ett vaktbolag. Bort med p-automaterna nu!